Maatlijnen

Gebruik de verschillende maatlijngereedschappen om 2D- en 3D-objecten te bematen en om maten en maatlijnen aan de tekening toe te voegen. Maatlijnen kunnen geplaatst worden op een ontwerplaag of in de aantekeningen van een presentatielaagzichtvenster (zie Aantekeningen plaatsen in een zichtvenster).

Bovendien zijn er de gereedschappen Meetlat en Gradenboog waarmee je afstanden en hoeken kan meten, en het gereedschap Hartlijnen waarmee je het middelpunt van cirkels, ovalen en rechthoeken kan markeren.

Bij het toevoegen van een nieuwe maatlijn wordt de maatlijnstandaard uit de Documentvoorkeuren gebruikt (zie Documentvoorkeuren: tabblad Afmetingen). Wanneer een gereedschap voor maatlijnen actief is, kan je de maatlijnstandaard ook bepalen via de Methodebalk. Selecteer een van de voorgedefinieerde maatlijnstandaarden of creëer een standaard op maat. Als je een andere maatlijnstandaard instelt, zal deze gebruikt worden voor alle toekomstige maatlijnen die je in de tekening plaatst; reeds bestaande maatlijnen worden hierdoor niet beïnvloed.

De eenheden en nauwkeurigheid van alle maatgetallen in een bestand wordt bepaald door de ingestelde documenteenheden (zie Eenheden).

Maatlijnen worden automatisch aan de klasse Maatlijnen toegewezen. Bewerk deze klasse om een standaard lijntype, - kleur en -dikte in te stellen, evenals een tekststijl voor maatlijnen (zie Eigenschappen van klassen bewerken). Vink de optie Automatisch toekennen aan om automatisch de klassekenmerken toe te passen bij het creëren van nieuwe maatlijnen.

De pijlpunten van maatlijnen worden altijd gedefinieerd door de maatlijnstandaard; het is niet mogelijk om ze via het Kenmerkenpalet of de klassekenmerken voor maatlijnen te wijzigen.

Voorkeuren document

Maatlijnstandaarden op maat gebruiken

Associatieve maatlijnen

Schuine maatlijnen

Horizontale/verticale maatlijnen

Primaire/secundaire maatgetallen

Bemating boog/cirkel

Het middelpunt van objecten aanduiden

Hoekbemating

Bemating booglengte

Objecten omzetten naar maatlijnen

Buitenmuren bematen

Maatlijnen bewerken

Afstanden meten

 

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.